Het leven zie ik als een pelgrimstocht. Dit beeld kom je in veel spirituele tradities tegen, zoals het christendom, boeddhisme, taoïsme, én de oude Vedische leer waar de yoga op gebaseerd is. Mijn pelgrimsroute heet sinds enkele jaren ‘yogapad’. De weg heeft zich verdiept en de uitzichten zijn veranderd, maar Christus navolgen kan nog steeds zonder te struikelen. Het fascineert me hoe de universele wijsheid in zo veel culturen vorm heeft gekregen. Tijdens mijn studie filosofie aan de Universiteit van Amsterdam heb ik slechts geproefd van de oosterse wijsheid. De komende jaren wil ik mij hier steeds verder in verdiepen.

Een aantal jaar geleden liep ik vast door spanningen.‘Ga dan op yoga!’, zei mijn dochter om de boel weer in beweging te krijgen. Toen de kinderen nog klein waren, vond ik het leuk om yoga-oefeningen met ze te doen. Ik besloot serieus werk te maken van deze oude liefde en meldde mij aan bij een docentenopleiding. De holistische aanpak van Namonamah bracht mij weer in balans. Ik deed er een specialisatie in muziek. Bij yogaschool Ron van der Post ontdekte ik de relevantie van de yogafilosofie voor deze tijd en het plezier van mijn lichaam uitdagen. Het mediteren helpt om mijzelf van een afstandje te aanschouwen en de beslommeringen van het leven te relativeren.

Sinds twee jaar heb ik mij verbonden aan Brahmrishi School of Yoga (BSY). De school doceert de authentieke yoga uit India, zoals die is onderwezen door Brahmrishi Vishvatma Bawra ji. Mijn leraren zijn Swami Yoganand Parivrajak (spirituele leiding), Divya Prabha (filosofie, Sanskrit) en Irene van de Post-Nutter (yoga). Naast de lessen vanuit de BSY heb ik een opleiding gevolgd tot Ayurvedisch specialist en Ademcoach.

Wat ik leer, deel ik graag met anderen. Zo heb ik een aantal jaren gewerkt als docent filosofie voor de klas in het voortgezet onderwijs. Ook gaf ik cursussen filosofie in het buurthuis aan volwassenen. Nu ben ik nog zijdelings betrokken bij het onderwijs door mijn werk voor het College voor Toetsen en Examens. Tijdens mijn yoga-opleiding startte ik met yogalessen in Ulrum en Groningen. Sinds september 2018 heb ik een eigen yogaruimte in de Torenstraat van Ezinge, tegenover het oude gemeentehuis. In mijn lessen geef ik niet alleen lichaamsoefeningen (asana’s), maar ook aandacht voor het beheersen van energie (ademoefeningen en pranayama’s), het verstillen in meditatie, de gezondheidsleer (Ayurveda) en filosofie :))