Nigunim

Ik hou van zingen en doe het vaak, alleen of samen met anderen. Zingen zet meer dan de stembanden in beweging, waardoor ik mij vrij voel, energiek en blij. Bij mooie samenzang voel ik mij verbonden met de andere zangers in iets dat ons eigen bestaan te boven gaat. Prachtige harmonieƫn, liefst met vette dissonanten, geven mijn ziel vleugels.

Zingen buiten mijn eigen kamer is niet altijd een prettige ervaring. Soms durf ik niet hoog te zingen en dan komt er van de weeromstuit geen noot meer uit mijn strot. Een andere keer hoor ik dat de tonen niet helemaal zuiver zijn, of de uitspraak van de woorden is niet goed. Zingen maakt mij kwetsbaar als ik mij bewust ben van de luisteraar en mijn eigen beperkingen. Op straat heb ik daar gelukkig weinig last van. De toevallige passant zal misschien even zijn oren spitsen; kort daarna ben ik alweer buiten gehoorsafstand. Buiten kun je lekker hard zingen. Er is veel lucht en ruimte in Ezinge šŸ™‚

Door een mooi lied voel ik me verbonden met mijn ziel. Het is dan alsof er binnen in mij een raam opengaat. De tekst en melodie kunnen emoties in mij losmaken en dat hoor je. Niet dat het gelijk een smartlap wordt, maar er komt wel meer diepte in de zang. Voor mij als zanger voelt dat als een emotionele schoonmaakbeurt, een catharsis. Het bijzondere van zang is dat ook de hoorder een dergelijke ervaring kan hebben.

Vroeger speelde ik wel eens een Lied ohne Worte op mijn gitaar. Bij mijn ontdekkingstocht door de spirituele muziek kwam ik woordloze liederen tegen, nigunim. Een nigun (enkelvoud van nigunim) is een wijsje dat gezongen wordt op eenvoudige klanken, zoals da-da-da, bim-bim-bim of ai-ai-ai. De liederen komen uit het chassidische jodendom. Nigunim zijn bedoeld als gezongen gebeden en kunnen alle facetten van het gebed laten horen, zoals danken, klagen, smeken of het uiten van blijdschap en overwinning. Het staat de zangers vrij om te improviseren op de melodie. Vaak wordt er bij deze liederen gedanst. Door de nigunim hopen de zangers dichter bij God te komen.

Deze week zal ik enkele nigunim zingen. Het is een groot voordeel dat de tekst van de liederen niet verkeerd kan worden uitgesproken. En de hoge noten? Die vervang ik gewoon door wat lagere exemplaren. Dansen mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *