Het paradijs

De mantra van de afgelopen week, Ipharadisi, komt uit Zuid-Afrika. De tekst zegt dat we elkaar weer zullen zien in het paradijs. Een troostvolle gedachte voor mensen die in moeilijke omstandigheden leven of die iemand missen die overleden is. De gedachte dat een ziel blijft bestaan na de dood kom je in veel levensbeschouwingen tegen, ook in de filosofie van de yoga. Onze eeuwige ziel heeft een tijdelijk, stoffelijk lichaam aangenomen.

Als we sterven, dan gaan het subtiele lichaam (ons denken) en het causale lichaam (onze ziel) naar een plek die past bij het leven van die persoon. Dat kan een hemel of hel zijn, of iets ertussenin. Er zijn in de hindoeïstische filosofie – waar de yogafilosofie uit voortkomt – veertien sferen waar zielen vertoeven. Met een passende plek bedoel ik dat de deze een gevolg is van het verleden. We noemen dit karma. Jouw plek in het hiernamaals is het resultaat van je leven hier op aarde. Hoe meer je je laat leiden door je gehechtheid aan je lichaam, dingen en ervaringen, het najagen van je verlangens, het bevestiging zoeken voor je ego of je intellect, des te meer zal je lijden. Na een bepaalde tijd in andere sferen krijg je een nieuw leven om je spiritueel verder te ontwikkelen.

De opheffing van het lijden kan alleen door inzicht in onze gehechtheden. Dit lijkt erg op het boeddhisme waar lijden gezien wordt als veroorzaakt door begeerten. Ook de praktische handreiking voor hoe we moeten leven komt sterk overeen. Bij het boeddhisme is dat het achtvoudig pad, bij de yogafilosofie zijn het de yama’s en niyama’s. Beide levensbeschouwingen leren dat we niet meer zullen reïncarneren als we onze lessen geleerd hebben. De leefregels helpen ons een goed mens te zijn.

Je bezighouden met de ethische kant van yoga is vooral heel praktisch: wees open-minded, vriendelijk en behulpzaam. Wie zijn eigen leven begrijpt, kan het liefhebben en ook dat van anderen. Wie inziet wat een enorm geschenk het leven is, zal zich toewijden aan God en de wereld. Verlichting door kennis, liefde en toewijding brengen het paradijs op aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *