Ik voel

De Sanskriet-namen van de chakra’s zijn pure poëzie. Deze week staat in het teken van Manipura. In het Sanskriet zijn de klank van een woord en de betekenis van een woord verbonden. De vibratie van een woord is de energie die zijn betekenis aan de ontvanger overbrengt. Proef Manipura maar door het woord een paar keer langzaam uit te spreken terwijl je je aandacht richt op het gebied tussen je navel en je borstbeen. Op deze plek in je lichaam komen alle energiekanalen samen en kun je de warmte ervan voelen. Vuur is het element dat met dit derde chakra is verbonden.

Letterlijk betekent Manipura ‘juwelen stad’. Denk aan een schitterend centrum dat zijn uitstraling heeft naar de buitenwijken en het ommeland. Manipura wordt ook wel de energiecentrale van het lichaam genoemd. De energie van Manipura is de stuwkracht van het leven. Het is de kracht die je nodig hebt om voor jezelf te zorgen, doelen te stellen en je leven vorm te geven. In de ontwikkeling van een mens is dit chakra tijdens de pubertijd dominant.

De vorming en verdediging van de eigen wil gaan gepaard met emoties. Emoties zijn heftige gevoelens die vaak samengaan met spanning in de spieren, extra bloedtoevoer naar het hoofd, een verhoogde bloeddruk en zweetproductie. De filosoof Descartes (1596-1650) was de eerste die het woord emotie in de moderne betekenis ging gebruiken. ‘Emotion’ betekende in zijn tijd ‘volksoproer’ of een dwingende kracht die iets in beweging zet. Emoties kunnen ons motiveren, maar ook overweldigen en rationeel denken onmogelijk maken. Dat is vooral een probleem bij emoties die kwalijke gevolgen hebben voor de persoon zelf en zijn omgeving. Denk bijvoorbeeld aan angst, schaamte of woede.

Als de energie in Manipura niet goed stroomt, dan uit zich dat in onderdrukte emoties. Je let dan niet meer op je eigen behoeften, maar bent helemaal gericht op een streng superego en wat de buitenwereld volgens jou van je vindt. Dit leidt tot een gestage afname van energie. Je wordt futloos en je voelt je uiteindelijk opgebrand. Op fysiek niveau leidt dit tot klachten van het maagdarmstelsel. Bij de asana’s proberen we ruimte te maken, zodat de blokkades oplossen. De meditatie bij Manipura is gericht op het onderzoeken van je behoeften en de onderdrukte emoties die je belemmeren. Negatieve emoties kunnen we leren los te laten of om te zetten in motivatie en discipline.

Manipura is verbonden met de ogen, het zien en analyseren van de buitenwereld. Evenwichtig stromende energie gaat samen met betrokkenheid op de wereld. In de wereld ontdek je wat je wilt, om het vervolgens ook te doen. Het gaat om zelfbewuste, intelligente daadkracht. Wie ook nog de gehechtheid aan het oordeel van anderen durft op te geven, komt in contact met de eigen kern en is weerbaar. Dan kun je je krachten gebruiken om in de wereld een positief verschil te maken en te fonkelen als een juweel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *