Ik vertrouw

In de vroege morgen wekken vele vogels mij weer met hun vrolijk gekwetter. In de bermen stekken narcissen en krokussen hun kopjes op en de eerste lammeren scharrelen rond in de schuur van Doornbos. Het is overduidelijk: de lente hangt in de lucht. Lente geeft leven en stimuleert de levenslust. Dit seizoen past bij uitstek bij het tweede chakra: Svadisthana, ook wel vertaald als sacraalchakra, naar de ligging rond het heiligbeen. Met het eerste chakra, Muladhara, vormt Svadisthana de basis van het menselijk leven. Ook dit chakra staat in het teken van overleven. We moeten voortbestaan met alle liefde, lusten en lasten die daarbij komen.

De naam Svadisthana kan vertaald worden met ‘eigen plaats’, ‘eigen bewustzijn’ en ‘zoetheid’. Als de energie in Svadisthana in balans is, dan voel je je als persoon vertrouwd in de wereld en bij anderen. Je ervaart je eigen behoeften door middel van emoties die opborrelen en oriĆ«nteert je voor de vervulling van die behoeften op de wereld en andere mensen. Er ontwikkelt zich een nieuwe vorm van zelfwaarneming, zelfbewustzijn en maatschappelijk bewustzijn. Je durft jezelf bloot te geven aan anderen en intieme relaties aan te gaan. Je kunt verschillende rollen innemen en toch trouw blijven aan jezelf. Je kunt je overgeven aan de dynamiek van het leven en genieten van wat het aan ‘zoetheid’ te bieden heeft, ofwel alles wat plezier geeft (eten, seks, kunst, muziek, literatuur). Maar ook het ‘zuur’, pijn en verdriet, durf je te voelen bij een goed functionerend Svadisthana.

Svadisthana heeft op fysiek niveau invloed op de blaas en nieren, de geslachtsorganen, de onderste lendewervels, de enkels en polsen en de bal van de voeten. Het chakra geeft de energie die zorgt voor voeden, reinigen en ontgiften van je lichaam, en ook de drang om voort te planten of voort te bestaan. Aan Svadisthana is het element water verbonden. Water stroomt, is zuiverend en kan gaan bruisen. De asana’s van deze week zijn gericht op dit tweede chakra.
Go with the flow zodat je de voorjaarsmoeheid op afstand houdt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *