Ik heb

Stevig zet ik mijn laarzen neer op het smalle paadje, terwijl felle windvlagen mij naar het slootje ernaast duwen. Nu niet wegdromen of opgaan in gezang, maar opletten geblazen!

Wandelen in de storm leert je heel direct, op fysiek niveau, wat het belang van ‘aarden’ is. Je kunt deze lering doortrekken naar mentaal en spiritueel niveau. Als je je niet verbindt met de grond van je bestaan, dan val je om. Of je laat je leven leiden door de omstandigheden en mensen om je heen. In de bijbel staat het beeld van een scheepje, dat stuurloos ronddobbert en met elke wind meewaait (Efeziërs 4:14).

De asana’s bij yoga helpen je om je thuis te voelen in je lichaam. Je tast de grenzen van je mogelijkheden af en oefent je lichaam te ontspannen tijdens en na de inspanning. Hierdoor raak je vertrouwd met je lichaam en voel je je zelfverzekerder. Het chakra dat verbonden is met dit zelfvertrouwen heet Muladhara, of wortelchakra. Het bevindt zich onderaan je wervelkolom bij de stuit.

Het zelfvertrouwen strekt zich ook uit naar de wereld. Je weet dat je jezelf van alles kunt voorzien wat nodig is om te overleven: voedsel, onderdak en veiligheid. Je hoeft je er niet zo mee bezig te houden. Met Muladhara is de neus verbonden. Niet zo gek, want door te ruiken kunnen we beoordelen of iets eetbaar is of niet. Het Muladhara chakra is ook gekoppeld aan het laatste stuk van de dikke darm, de endeldarm en de anus, waarmee verteerd voedsel in de vorm van ontlasting je lichaam kan verlaten. Verstoppingen hebben vaak te maken met een gevoel van onveiligheid, denk aan constipatie op vakantie.

De energie die van Muladhara uitgaat, heeft twee richtingen. De opwaartse energie is activerend en geeft basiskracht. De neergaande energie geeft stevigheid en helpt om spanning af te voeren. Als de energieën in evenwicht zijn, dan geeft dat zelfvertrouwen en het gevoel helemaal aanwezig te zijn.

Een asana waarbij we dit evenwicht oefenen is de vrksasana of boom. De energie naar de benen helpt je stevig te staan. Met de opwaartse energie druk je jezelf uit. Rustig ademen door je neus, alsof je iets ruikt, helpt te ontspannen in de inspanning. En als je erg blijft wiebelen, dan kun je ook daarin rust vinden door je voor te stellen dat je een jonge boom bent, die zich niet laat knakken door de wind.

Mijn buurmeisje Noor maakte een prachtige tekening van een boom. Eén been staat stevig op de grond. Het andere been ertegenaan. Beide benen vormen de wortels van de boom. Als de boom diep geworteld is, dan kan hij veel voedsel opnemen en groeien de takken (armen) naar de hemel.

1 reactie

  1. Interessant de uitgebreide informatie over ons wortelchakra en mooie tekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *