Wielen van bewustzijn

De komende tijd staan de lessen in het teken van de chakra’s. Elke les is er speciale aandacht voor een van de chakra’s in de meditatie, bij de pranayama en bij de asana’s.

Chakra’s staan voor energiecentra rond je wervelkolom. Ze zijn niet waarneembaar, maar liggen volgens de theorie op knooppunten van hormoonklieren en zenuwen. Het woord ‘chakra’ betekent ‘wiel’. Een chakra lijkt op een ronddraaiend wiel, zoals een waterrad, en zorgt voor de inname en verspreiding van energie.

Door middel van energie heeft je lichaam invloed op je geest en andersom. Een droef voorbeeld las ik in een app-bericht van een vriendin. Toen ze vorige week bij de dokter een negatieve uitslag van een onderzoek kreeg, voelde ze letterlijk alle energie uit zich wegzakken. Ze schreef ook dat ze nu eerst naar yogales gaat, wat haar goed doet. Yoga is natuurlijk geen behandelmethode voor ziektes, maar het helpt wel om de benodigde energie te krijgen.

De theorie├źn verschillen, maar er zijn in ieder geval zeven chakra’s. Ze zijn gekoppeld aan verschillende lichaamsgebieden, een zintuig, een klier en bepaalde spiergroepen. Ook zijn ze verbonden met psychische functies (mentaal en emotioneel). Ik las een mooi beeld in een boek van Anodea Judith: ‘Het lichaam is een voertuig van bewustzijn. Chakra’s zijn de wielen die het voertuig door zijn beproevingen en transformaties leiden’ (Werkboek chakra’s, zet je chakrasysteem aan het werk).

In de lessen wil ik je zowel de lichamelijke als de psychische kwaliteiten van chakra’s laten ervaren. Als de energie in een chakra geblokkeerd is, dan leidt dat tot verstoringen. De houdingen zijn erop gericht om energie op te wekken en te laten stromen.

Als je meer achtergrondinformatie over chakra’s wilt hebben dan ik je in de komende lessen en blogs zal geven, dan kan ik je een aardig, praktisch boekje van Mieke de Bock en Miriam Wapenaar aanbevelen: Yoga doen, chakra’s ervaren (alleen nog tweedehands verkrijgbaar). Het eerder genoemde boek van Anodea Judith is informatief (en nog te koop), maar wel erg breedsprakig.

Je kunt ook de bronnen zelf raadplegen. De chakra’s worden al genoemd in de Veda’s, maar de leer zoals die nu deel uitmaakt van de yogafilosofie komt vooral uit de tantrafilosofie. Er zijn twee belangrijke geschriften die de chakra’s beschrijven en bijbehorende oefeningen en instructies voor meditatie geven: de Padaka-pancaka (geschreven in de tiende eeuw) en de Chat-Cakra-Nirupana (geschreven in 1577).

2 reacties

  1. Fijn Esther deze beschrijving.
    Ik ga op zoek naar het boekje.
    Heb op dit moment veel behoefte aan verdieping.

  2. Fijn dat stukje theorie, zodat ik nog bewuster de les kan volgen en lekker energie kan opdoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *