Storm

Het stormt al vanaf zondag. De dagen daarvoor voelen velen zich onrustig. Nu trekt het front langzaam weg en ook de druk neemt af.

Begin januari was voor mij als een storm. De vele indrukken van de reis naar India en Nepal joegen door mij heen en mijn maag was van slag, terwijl het dagelijkse werk de volledige aandacht opeiste. Yoga helpt dan om de kalmte te bewaren. De vroege morgenmeditaties en anuloma viloma gaven rust in het hoofd en de vertrouwde dagelijkse portie asana’s herstelden mijn fysieke fitheid.

We zijn inmiddels zes weken verder; de laatste week van het eerste yogalesblok van in dit jaar. De filosofie stond in het teken van tegenstellingen. De tegenstelling tussen de werkelijkheid zoals wij die waarnemen (als door een sluier) en zoals zij is; de tegenstellingen in onszelf (jezelf van een afstandje aanschouwen in meditatie); hoe ons verstand werkt: het onderscheid tussen mind, ego, intellect en de ruimte ertussen (‘mind the gap!’) de gevolgen van stagnerende en stromende energie (‘de geest uit de fles’). De pranayama’s sloten daarop aan. De laatste keer was dat de Brahmari, een zoemende ademhaling, die trouwens ook goed werkt bij onrust in je hoofd 🙂 Voor de asana’s heb ik steeds twee lastige houdingen gekozen en daar een aantal houdingen als voorbereiding aan vooraf laten gaan. Er waren series houdingen in een flow, maar vaak ook bleven we even staan, om de stabiliteit en rust te vinden in onszelf.

Deze week zullen we deze – hopelijk nu iets minder lastige – asana’s opnieuw oefenen. Bewegen is goed, maar stilstaan bij je lichaam gaat daaraan vooraf. Bewustzijn van hoe je lichaam in elkaar zit en of je de verschillende delen kunt voelen en apart aansturen. Ik vroeg je daarom in de afgelopen lessen weleens om je ogen te sluiten en bijvoorbeeld te wiebelen op je voeten. Deze week gaan we een stapje verder en doen we zonnegroet A met een blinddoek om. Heel langzaam en bewust, waarbij al je aandacht naar je lichaam gaat. En als je dat bewustzijn meer hebt, dan kun je het ook weer wat loslaten in de balansoefeningen.

Voor de filosofie heb ik dit keer een vraag bedacht: Wat heb je aan filosofie bij yoga? Wil je daar alvast over nadenken? Ik hoop op een storm aan reacties 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *