Voorbij de tegenstellingen

2020 begint voor mij aan de voet van de Himalaya in Nepal. In Pokhara, een stad aan een prachtig meer, eten we bij een veganistisch eettentje na een XL yogales die daar in de achtertuin gegeven werd. De lucht is hier zuiver en de zon geeft een weldadige warmte. De indrukwekkende ervaringen uit de voorgaande weken in India kunnen landen. Er zijn daar zoveel grote tegenstellingen: overal tempels en andere tekens van spiritueel leven, naast bedreigerig koopmanschap; een honger naar geestelijk leven bij jonge mensen midden in een wereld die steeds materialistischer wordt; de vervuiling van het milieu en de schoonheid van de mensen; de chaotische hectiek in het verkeer en de vriendelijke welwillendheid van de weggebruikers; leven en dood bij de rivier; stof in de bomen en op het gras en overal dieren….

Het leven op het Groninger land is zo gek nog niet J. Ik geniet van het schone water uit de kraan, de rust, frisse lucht buiten, een kachel binnen en de mensen om mij heen. Dit jaar hoop ik je in de yogalessen mee te nemen voorbij de tegenstellingen, waar vrede, rust en blijdschap heersen in je hart. Met behulp van mijn ervaringen, de spiritualiteit uit India, maar ook uit onze westerse cultuur.

Wij westerlingen zijn niet minder raadselachtig dan de mensen in India en Nepal. Ook ons leven zit vol tegenstellingen. We verlangen naar heelheid en zuivering. De reis heeft mij nog enthousiaster gemaakt over de yogafilosofie. De fysieke oefeningen vloeien hieruit voort, of bereiden je erop voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *