Doe in je hoofd uit de lamp, hoor wat er is,
ademt en ritselt, kwaakt in de kikkers.
Leef met je lichaam van nachtwind de koelte.
Geeuw je een gat in het hart en proef het
zo rood al sap van bramen. Wees langzaam
door vogels gezongen het wordende licht.

C.O. Jellema (uit Stemtest, Querido, 2003)

…Wees langzaam door vogels gezongen het wordende licht. Dat is in het kort mijn missie.
Het fragment hierboven komt uit een gedicht dat Jellema ‘Zomernacht’ heeft genoemd. Het vers gaat over de fase vlak voor het slapengaan, maar het beschrijft ook wat er kan gebeuren bij een yogales. We zetten onze geest stil (de lamp in je hoofd dooft) en ervaren ons lichaam. We nemen geluiden waar, voelen en zien zonder verstoord te raken. We volgen de adem en het lichaam, pure aanwezigheid in het nu. We proeven ons hart, ons gevoel en ons weten, waarna we opgehelderd onze weg vervolgen. Het olieverfschilderij van Matty de Vries (www.mattydevries.nl) erboven laat de ondergaande zon zien. Ook hier een lamp die dooft, terwijl de pluimen aan de rietstengels oplichten.

Minder poëtisch, maar net zo waar, is de volgende vergelijking. Een yogasessie is een schoonmaakbeurt. Door het rekken en strekken creëren we ruimte in het lichaam. De aangehouden houdingen en de meditaties zorgen voor rust in het hoofd. De ruimte en de rust maken het mogelijk dat wat ons belemmert (oud bloed, rondcirkelende gedachten), kan worden afgevoerd.

Mijn yogalessen zijn gegroepeerd in blokjes van 5-10 lessen rond een thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld: Indiase mythen, vayu’s, lichaamsdelen en sacra’s. De lessen hebben meestal een zelfde opbouw, maar verschillen verder van inhoud. Ik wil je elke les verrassen met hoe je je lichaam kunt ervaren én uitdagen. Uiteraard bepaal je zelf de grenzen. Lichaamsbewustzijn begint bij het aanvaarden van hoe je lichaam is. Een positieve houding tegenover je lichaam helpt om het in beweging te krijgen.

Veel mensen gaan voor de ontspanning naar yoga. Het is ook heerlijk om na een intensieve serie in de kindhouding te liggen en je hoofd te legen bij de meditatie. Uiteindelijk ben ik tevreden als je na een les met energie en opgewekt van gemoed naar huis gaat.